По време на среща и разговори с министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков до вчера беше ясно, че наредбата по Схемата за „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ ще се гледа утре, 12 август в министерския съвет. Преди часове обаче стана ясно, че това няма да се случи. Това каза Иван Дойчев, председател на асоциацията „Здравословно хранене на деца“ за Фермер.БГ.
 
 
„Утре трябваше да се приеме връщането на старата наредба, която съществуваше 6 години и доказа, че работи. Преди часове обаче стана ясно, че това няма да се случи, заради политически натиск“, коментира Дойчев.
 
По думите му схемата  стартира през 2010 г., а в наредбата точно и ясно е упоменато кой има право да участва в програмата, а именно: общини, училища, производители и търговци и то при даден им равен старт.
 
„От 2010 г. до 2016 г. се работеше така и България беше на първо място в Европейския съюз. Сега откъде накъде ще се дава предимство на производителите? Те вземат субсидии, а така представената наредба ни сблъсква българин с българин. Програма е с цел да създаде навик у децата да консумират качествени плодове и мляко. Схемата е европейска и цената е 1 лев, няма конкуренция производител – търговец“, категоричен е той.
 
 
Снимка: www.lubov.spisanie.to
 
До момента програмата стартира през месец ноември при 40 доставки. Дойчев обясни, че по това време от годината българска стока на пазара освен ябълка – няма. 
 
„Трябва да се дава равен старт на всички, които могат да участват по схемата. А в момента в наредбата е записано: „Директорът е длъжен да отправи оферта първо на производители, ако няма производител – тогава е длъжен да отправи такава на търговеца“. Това не съществува никъде в Европа и в света. Това е диктатура“, заключи Иван Дойчев.
 
По време на дискусията "ДА! На българската храна" бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че един от първите законопроекти, които ще бъде внесен в 44-то Народно събрание е изцяло новият Закон за храните, с надеждата до края на годината да бъде приет. 
 
По думите й, настроението след приемането на законопроекта е да се постави по-силен акцент в текстовете върху брандирането на българската храна в търговската мрежа, за да се улесни информираността на потребителите. 
 
В Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“ отпадат следните разпоредби:
 
1. В чл. 9, ал. 1 отпада изречение второ. Това е задължение голяма част от плодовете и зеленчуците да се купуват чрез местни покупки или от местни пазари. Текстът, който отпада гласи:
 
„Доставката на плодове и зеленчуци в учебните заведения, които се разпределят по схемата, с изключение на цитрусовите плодове и бананите, се извършва чрез местни покупки и/или от местните пазари.“
 
2. В чл. 13, ал. 2 отпадат изречения второ, трето и четвърто. Това са предимствата в процедурите за кандидатстване на производителите на плодове и зеленчуци и на производителите на мляко и млечни продукти. Текстът, който отпада гласи:
 
„Изборът на заявител се извършва въз основа на три предложения за доставка на продуктите по съответната схема, отправени до лица по ал. 1, т. 2 или 3, като поне едно от предложенията трябва да е отправено до лице по ал. 1, т. 3. Когато учебното заведение получи положителен отговор на предложението от заявител или заявители по ал. 1, т. 3, то е длъжно да избере за доставчик заявител по ал. 1, т. 3. Когато учебното заведение получи положителен отговор на предложението от повече от един заявител по ал. 1, т. 3, то избира заявителя, който има по-голямо производство на продукти по съответната схема.“
 
3. В чл. 17, ал. 2 изречение второ отпада. Това е задължението на ДФЗ да извършва анализ на цените на продуктите. Текстът, който отпада гласи:
 
„Държавен фонд "Земеделие" извършва два пъти годишно, към 28 февруари и към 30 юни, анализ на нивата на цените на продуктите.“
 
4. В Допълнителните разпоредби отпадат дефинициите за местни пазари, производители на плодове и зеленчуци, и производители на мляко и млечни продукти. Сега те са:
 
„6. "Местни пазари" са пазари за преки продажби, включително стоковите тържища и пазарите на производителите по Закона за стоковите борси и тържищата, както и обекти за търговия с плодове и зеленчуци, които се намират в същата или в съседна административна област
 
7. "Производител на плодове и зеленчуци" е физическо или юридическо лице, регистрирано като земеделски стопанин по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, което произвежда най-малко два продукта, включени в приложение № 1, на обща площ минимум 1 ха.
 
8. "Производител на мляко и млечни продукти" е лице, което притежава одобрен обект за производство на продукти, включени в приложение № 3, и произвежда такива продукти съгласно чл. 15 от Наредба № 9 от 2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.“