Ролята на земеделската продукция в експорта на Украйна расте със значителни темпове. Според последните данни на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) в ООН делът на този износ се е увеличил през 2015 г. със 7,3% до 38%. 

Украйна прибра почти 58 млн. тона зърно

В рамките на ежегодния „Обзор на агропродоволствената търговска политика в бившите съветски републики 2015-2016 г.“ експертите отчитат общо забавяне на икономическия растеж в тези страни, съпроводено от продължаваща девалвация на националните валути по отношение на долара и еврото. В същото време значителна част  от хранителните стоки в постсъветското пространство са от внос и в последно време цените им нарастват.

Анализът е подготвен от Групата от експерти по въпросите на селскостопанската търговия в Европа и Централна Азия, създадена през 2014 г. с подкрепата на ФАО. „Ние също така отбелязахме промяна в географията на търговските потоци в региона“, заяви икономистът Ирина Кобута. В някои от тези страни се наблюдава преориентация на износа към държави извън пределите на региона, допълни тя.
 
Чувствително е влиянието на някои забрани за търговия, както и ембаргото върху вноса на хранителни стоки от различни категории в Русия от Албания, Австралия, Канада, Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Черна гора, Норвегия, Украйна и САЩ, което засега остава в сила.