Държавната фирма „Напоителни системи“ започва аварийно възстановяване на дигата на река Чая в условията на обявеното частично бедствено положение в община Садово.
 
 
Подкопаното предпазно съоръжение заплашваше с наводнения село Катуница и близките земеделски земи при предстоящите обилни дъждове в Южна България и очакваното пролетно снеготопене.
 
„Започнали са аварийни работи по възстановяване на нормалната проходимост на река Чая и укрепване на компрометираната дига“, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който днес посети селото. Заедно с него бяха и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев и Снежина Динева, изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, съобщи пресцентърът на екоминистерството.
 

Ремонтът на подпорната стена трябва да стартира веднага.

 
За целта започва отваряне на старото русло, където река Чая е текла до преди няколко години. По думите на министър Димов работата ще продължи, колкото време е необходимо в непрекъснат режим.
 
 
„Напоителни системи“, изпълняват функциите на постоянна защита от вредното въздействие на водите и като такива бяхме привлечени съгласно закона“, каза Снежина Динева, изпълнителен директор на „Напоителни системи“. 
 
Зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев обеща, че въпросът със собствеността на дигата ще бъде изяснен, но в момента е по-важно да бъде отстранен възможно най-бързо проблемът с дигата, допълниха от екоминистерството.
 
Според министър Нено Димов причината за скъсаната дига може да е нерегламентиран добив на инертни материали през последните години. Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив са правили няколко проверки на участъка.
 
По време на инспекциите там не е имало техника или хора, но е установено, че е правено незаконно изземване на материали. За това са информирани Министерството на енергетиката и прокуратурата.
 
Министър Димов увери, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) следи състоянието на реките и това, което трябва да се направи в случая, е реката да се върне в старото корито и да бъде безопасна за хората от района.