Необработените земеделски земи във Видинска област намаляват през новата стопанска година, предаде БНР. Все още обаче има неиздължени суми от арендаторите и наемателите на собствениците за миналата стопанска година. Тази година обемът на "белите петна" в големите земеделски масиви е намален до 86 000 дка, но се бави плащането в съответната община на средната арендна вноска, казва директорът на Областната дирекция Земеделие във Видин Личко Луков: За тези 86 420 дка трябва да се платят 1 286 297 лева - не са изплатени нито един лев за новата 2013-2014 година. Приканвам всички арендатори и наематели да си внесат вноските и да се подпишат заповедите за ползване на земеделските земи.

Над 205 000 дка са площите, декларирани през миналата година от собствениците, че няма да ги обработват. Най-много са в землищата на общините Видин, Кула, Димово и Ружинци. На собствениците, отказали да обработват земите си, ползвателите дължат 2 246 000 лева, от които са изплатени едва 1 800 000 лева.

Луков отбеляза, че независимо от размера на арендната вноска, е добре необработваемите земи да се отдават на ползватели, тъй като плодородието на почвата зависи от обработката, а необработената площ се превръща в неплодородна пустееща земя.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!