DLG - организаторът на едно от най-престижните земеделски изложения - Агритехника обяви победителите в наградите за иновации за 2022 г. Между 164 участници, Agritechnica Innovation Awards присъди един златен и 16 сребърни медала, съобщиха от DLG.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Критерии при избора за златен медал
Златната награда за иновации на Агритехника се присъжда на нововъведение, демонстриращо нова концепция, при което функционалността се е променила решително и води до нов процес или бележи значително подобрение на съществуващ процес.

Ключови критерии:
- Практическо значение на ниво ферма
- Рентабилност при процесите и ползи от ефективността
- Подобряване на околната среда и потреблението на енергия
- Намаляване на работното натоварване и подобрена безопасност

 Критерии при избора на сребърните медали
Сребърна награда за иновации се присъжда на иновация за съществуващ продукт, който постига значително подобрение на функционалност и процес.

Основните критерии включват:
- Уместност на ниво ферма
- Намаляване на натоварването и подобрено качество на работата
- Подобрена надеждност

 

Големият победител на Agritechnica Innovation Awards за 2022 г. е NEXAT. Иновацията може да видите в зала 13 на щанд А25 на изложението, което ще се проведе в периода 27 февруари - 5 март 2022 г. в Хановер, Германия.

NEXAT може да се използва за всички дейности в растениевъдството - от обработка на почвата и сеитба до защита на културите и прибиране на реколтата. Тази комбинативна машина води до изключителна ефективност, в сравнение с множеството комбинации от трактори и инвентар, които земеделците ползват за всяка отделна операция и обработка. Той е проектиран като автономна машина и е оборудван с периферна система за наблюдение, чрез налична кабина, която може да се завърти на 270°. Това създава основата за напълно автоматизирана работа на машината и позволява ръчно насочване на превозното средство по време на транспорт. Интегрираните инструменти са монтирани между четирите големи, електрически задвижвани ходови редуктора, които могат да се въртят на 90° за движение по пътя. Мощността се захранва от два независими дизелови двигателя, всеки предлагащ мощност от 400 kW/545 к.с., с генератори.

С интегрирания модул на комбайна NexCo, NEXAT за първи път постига производителност на зърно от 130 до 200 t/h. Иновативната концепция за двоен аксиален поток използва аксиален ротор с дължина 5,8 m, монтиран напречно на посоката на движение. Потокът от събрания материал се въвежда централно в ротора.

Машината позволява приблизително два пъти по-висока производителност на вършитба от конвенционалните машини и създава предпоставката за равномерно разпределение на сламата дори при ширина на рязане от 14 метра.

NEXAT разполага с бункер за зърно от 32 m³. Капацитетът на разтоварване е 600 l/s, като процесът отнема около една минута.

Очаквайте допълнителни материали в Агри.БГ и в Трактор.БГ с останалите машини, които бяха отличени със сребърен медал.