576 322 хил. литра е общото преработено мляко от млекопреработвателните предприятия в България за периода от януари 2018 до октомври 2018 г. Това сочат последните месечни данни за преработено мляко в млекопреработвателните предприятия (общо мляко, краве мляко) и производство на млечни продукти на ресорното ведомство.
 
 
От тях  540 857 хил. литра е преработеното краве мляко.
 
До месец август 2018 г. общите количества преработено мляко бяха в размер на 476 048 хил. литра.
 
По последни данни, традиционно, най-много мляко е отишло за производството на заквасени млека – 137 705 тона до месец октомври. Следват пресните пакетирани млека (64 475 тона) и сирена от краве мляко (58 468 тона).
 
От данните на МЗХГ стана още ясно, че 9 712 тона е произведеното сирене от краве мляко с добавени растителни мазнини за периода от януари до октомври 2018 г. Накрая 927 тона са отишли за производството на масло, а 2 293 тона за производството на сметана за разглеждания период.
 
На 19 юли беше обнародвана Наредбата за допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните. Благодарение на нея всяко едно от млекопреработвателните предприятия трябваше да избере, в срок от един месец, дали да работи само с истински млечни продукти – с мляко или с имитиращи такива – с растителни мазнини.
 
 
Заедно с това  беше забранена продажбата на сирене, съдържащо палмово масло, в насипно състояние. Преработвателите и производители имаха възможност от 6 месеца да се „нагодят“ към новите изискания, влезли в сила на 9 юли. 
 
Сега само след седмици, на 13 януари, имитиращите продукти с растителни мазнини и подвеждащи етикети изчезват от пазара. Това е последният срок, в който стоките, произведени от смеси на млеко с растителни мазнини и с подвеждащи имена, ще се предлагат в търговската мрежа. От този срок нататък вече няма да може да носят етикети „мляко“, „сирене“, „кашкавал“ и други от имитаторите на млечни продукти.