Над 300 заявления за пропаднали площи са подадени от началото на месец май до момента в Областна дирекция „Земеделие”, съобщи директорът Зия Халил. Четири екипа на службата продължават проверките в цялата област за нанесените щети от проливните валежи, градушките и наводненията през пролетта.

 

Очаква се работата им да приключи в края на тази седмица и данните за пораженията да бъдат обобщени. До сега са описани около 3 500 декара със 100% пропаднали посеви. Над 20 000 декара са частично пропаднали, като насажденията в тях са унищожени между 20 и 80%.

 

Жътвата на пшеницата ще започне тази седмица в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик, съобщи Стелиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006, цитиран от Дарик радио. По думите му не са малко полегналите и свалени от валежите и градушките посеви, но точният размер на щетите ще стане ясен, когато комбайните влязат в нивите.

 

Дъждовната пролет ще се отрази на качеството на зърното, не може да се прогнозира какъв ще бъде добивът, каза още Стоянов. Жътвата ще бъде трудна, тъй като заради полегналите класове машините ще се движат бавно в полетата.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!