Над 300 умрели от Син език животни и най-малко 1 000, проявяващи симптоми на болестта – това е равносметката до момента на областната епизоотична комисия в Бургас.

 

Както Фермер.БГ вече писа, във вторник следобед в Бургас се проведе спешно заседание на епизоотичната комисия, заради неконтролируемото разрастване на заразата в почти всички региони на страната. Новорегистрираните случаи на Син език са близо 20 в 6 общини в Бургаско.

 

Според експертите бързото разпространение на заболяването в цялата страна е предпоставка Син език да стигне и до Румъния. В Бургас още преди седмица е взето решение за изграждане на трупни ями около трудно достъпни населени места, заради невъзможността екарисажните коли да обслужват всички.

 

Заравянето на животните се извършва от специализирани екипи и ветеринари. Собствениците на животновъдни обекти на територията на областта трябва да извършват периодична обработка на животните с препарати с инсектицидно и/или репелентно действие, припомнят от епизоотичната комисия.

 

Органите на МВР трябва да оказват съдействие на официалните ветеринарни лекари при контрола на движението на животни, категорични са експертите. На територията на област Бургас са регистрирани близо 200 000 животни. Взетите до момента проби за Син език са от 85 населени места, от които в 19 селища пробите са положителни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!