Над 120 изложители с 1100 животни – овце, кози, кучета и коне ще се включат в третото издание на Националния събор на овцевъдите в България от 3 до 6 май 2014 година край Петропавловския манастир.  

Животновъдни асоциации от 14 европейски държави са потвърдили участието си в Събора. На 5-ти май ще се проведе Кръгла маса между български фермери и животновъдни организации и делегациите от останалите европейски държави в парк-хотел Арбанаси. Това ще бъде опознавателна среща между българските и чуждестранните организации, която може да е началото на една овцевъдна мрежа, посочи Симеон Караколев, организатор на Събора.


ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



В Събора ще се включат още 30 занаятчии, 18 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 14 производители на месни и млечно овчи и кози продукти, хиляди фермери от цялата страна.

В четирите дни ще се проведат състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, аукцион за племенни животни и др.  Край Петропавловския манастир ще има зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, чевермета по родопски, кулинарни шоута, нестинари, народни борби и веселия.

Очаква се изложението да бъде посетено от над 130 000 души.

Съборът се организира от Сдружение Национален събор на овцевъдите в България и Националната асоциация за развъждане на на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!