Около 18 хил. земеделски производители все още не са получили директните си плащания за площ за стопанската 2007-2008 година. По информация на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов голяма част от тях са със заявленията за посочени мери и ливади, а както е известно Сметната палата препоръча на Разплащателна агенция да не плаща на земеделците със заявления за пасища, мери и ливади. При тези земеделци теренните проверки продължават по места, каза Хритов.

Другата група стопани, неполучили средствата си, са тези, които през 2007 година попаднаха в т.нар. „код 6”. По въпроса все още няма становище на Европейската сметна палата. В тази връзка експерти на РА на 14 април заминават за Брюксел, за да им „бъдат дадени препоръки” какво да правят с попадналите в „код 6”. В момента се говори, че най-вероятно от ЕС смятат, че тези средства са били неправомерно дадени и трябва да се удържат на земеделците от субсидиите, които трябва да получат сега. Затова се забавят плащанията, обясни Христов.

Има обаче и такива производители, които отговарят на всички изисквания и в същото време не са им преведени средствата. От Асоциацията на зърнопроизводителите, заявиха, че причините, поне за НАЗ, до момента не са неизвестни.

По неофициална информация, посочена от НАЗ, възможно е следващото плащане за площ за стопанската 2007-2008 година да е на 10 април. Това, според НАЗ, ще позволи да бъдат обхванати и повече земеделци, които в момента се проверяват.

 

По темата четете още:

Започна четвъртото изплащане на субсидиите за единица площ за 2008 година


© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!