Състоянието на напоителните съоръжения е трагично – повече от 20 години не са правени текущи ремонти. Точно за това отварянето на мярка 125 за инфраструктура в земеделските стопанства, реконструкция и хидромелиорации е наложително, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, предаде Фермер.БГ.

 

„Пуснахме писмо към ЕК като отговор на допълнителни уточнения по мярка 125, които се искаха от нас. Срокът за усвояването на тези средства е много кратък. Това, което прави МЗХ, е средствата, неусвоени от Гаранционния фонд, да бъдат прехвърлени, защото по Гаранционния фонд средствата трябва да бъдат усвоени до 2015 г. Опитваме се да върнем около 90 млн. евро, които да бъдат насочени към реконструкцията на напоителни инсталации и да бъдат договорирани още сега“, заяви зам.-министър Гечев.

 

По думите му, ако бъдат реконструирани и модернизирани напоителните съоръжения, ще бъдат спестени много пари. „Ако имаме помпи, които изпомпват водата с нисък разход на енергия, на практика ще се намали цената на водата“, коментира Гечев. Зам.-министърът заяви, че ако в сектора на напоителни системи бъдат направени инвестиции за модернизация, вместо затрудненото положение, в което се намира сега, ще е на печалба.

 

Гечев уточни, че се търсят варианти да се финансира реконструкцията на 10 големи, в това число и магистрални, съществуващи напоителни съоръжения, тъй като регламентът не позволява по мярката да се разширяват или изграждат нови напоителни инсталации.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!