Не се очаква премахването на млечните квоти през пролетта на 2015 г. да окаже съществено влияние на пазара на мляко още през първата година. В по-дългосрочен план, то вероятно ще способства за постепенното нарастване на производството на краве мляко в държави-членки на ЕС, където се постига по-висока ефективност (вкл. поради климатични фактори, осигуряващи по-дълъг пасищен сезон), за сметка на свиване или в най-добрия случай стагнация на производството в останалите държави-членки. Това се посочва в анализ на МЗХ за ппроизводството и пазара на мляко в БЪлгария.


За да могат да се справят успешно в условията на засилена конкуренция на европейския пазар, българските млечни ферми ще трябва да положат усилия за повишаване на своята ефективност. Това може да се постигне чрез уедряване на стадата, оптимизиране на разходите и увеличаване на средната млечност, която понастоящем е една от най-ниските в Европа, се посочва още в анализа на МЗХ.

 

МЗХ отново прехвърля изцяло топката в ръцете на стопаните, контра-аргументираха се животновъди от Плевенско, пред Фермер.БГ. Те заявиха, че докато се преструктурират и полагат усилия за окрупняване на стопанствата, то МЗХ трябва да използва правомощията си и да упражни контрол върху контрабандата на млечни продукти и заливащия страната внос на мляко и млечни суровини от други европейски страни.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!