Ще предложим на Комисията по земеделие срокът за забрана за продажба на земя на чужденци да бъде удължен с още 7 години, заяви министър Греков. Но допълни, че МЗХ и той лично нямат никакви опасения, че земята ще бъде изцяло купена от чужденци. „Но в крайна сметка ние трябва да стабилизираме нашето земеделско производство и да бъдем полезни на нашите земеделски производители. Точно тези аргументи са в основата на направеното от мен предложение за удължаване на мораториума за продажба на земя“, заяви проф. Греков.

 

По думите му, тенденциите, които се наблюдават през последните години, са за окрупняване на земеделската земя. „По един или друг начин собствениците на земя – дори без намесата на държавата – окрупняват земята. Това ни дава достатъчно основание, че може би през следващите 7 години ще се окрупни земята и че ще бъде купена от нашите земеделски производители“, категоричен беше Греков. Той припомни стара българска мъдрост, която гласи „Земя и злато се продават само в края на живота“.

 

„Земя не бива да се продава, но ние не можем да забраним на собствениците да го направят. Като цяло желаещи да купуват има – например от страни, които искат да отглеждат животни като Катар и Бахрейн“, допълни министър Греков. Той уточни, че на този етап въпросът за удължаване на мораториума върху продажбата на земя е поставен от МЗХ, но той трябва да бъде разгледан в Комисията по земеделие, да бъде приет от Парламента и да се получи съгласието на европейските институции.

 

Министър Греков не се ангажира със срок, в който трябва да бъдат приключени процедурите и да е ясно ще бъде ли удължен мораториумът или не.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!