На среща в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), инициирана от фермери и представители на браншови и екологични организации, министър Димитър Греков е заявил становище, че България не подкрепя одобряването на ГМО царевица 1507, съобщи за Фермер.БГ Албена Симеонова, представител за България на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM).

 

[news]

 

В срещата са участвали Албена Симеонова, Милен Стоянов, председател на Българска асоциация „Биопродукти“, Борислав Сандов, координатор на Фондация за околна среда и земеделие, Ивайло Попов от сдружение „За Земята“, Илия Цонев, пчелар и Мариана Христова от коалиция „България свободна от ГМО“.

 

В проведената в МЗХ среща е участвал и екип от експерти от министерството. На срещата е станало ясно, че МЗХ има официално становище, което ще представи на предстоящата на 19 декември среща на Съвета на постоянните представители на страните-членки по околна среда и земеделие в Брюксел, на която една от темите ще бъде свързана с изслушване на становищата на всички страни-членки по казуса за исканото одобрение на ГМО царевицата 1507.

 

„Проведохме ползотворна среща, в която получихме уверение, че позицията на България е твърдо „против“ одобряването на ГМО царевицата 1507. Нещо повече – министър Греков изрази позицията си и по отношение на ГМО протеиновите култури. Получихме уверението, че амбицията на МЗХ е проблемът с отглеждането на тези култури да бъде трайно решен. По думите на министър Греков ще се работи в посока на това в България да се развива производството на негенно-модифицирана соя“, допълни Симеонова.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!