По официална информация на територията на област Габрово има огнища на болестта Син език в шест общини. Днес стана ясно, че в Дряново предприемат драконови мерки в опит да се справят със заразата.

 

Кметът е разпоредил преживните животни, отглеждани в общината, да минават задължително през клинични прегледи на всеки две седмици като основната цел е да се предпази общината от избухването на епидемия от Син език.

 

 

Кметът Иван Николов е разпоредил още вземане на кръвни проби от едри и дребни преживни животни съгласно разпорежданията на Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

 

Кметовете и кметските наместници пък трябва да осъществяват контрол по спазването на ограниченията за всякакво придвижване на животни, на паша или на търговия с живи животни.

 

В заповедта на Николов е записано още: „Органите на Министерството на вътрешните работи да оказват съдействие на официалните ветеринарни лекари и кметовете и кметските наместници относно спазване на наложените забрани за движение и паша на преживни животни“.

 

 

Епизоотичната обстановка в България във връзка с епидемията от Син език е повече от сериозна, категорични са животновъди. Проблемите на фермерите вече не са само в дезинфекцията на стопанствата и умъртвяването на болните животни.

 

„Все по-сериозно на преден план излиза проблемът, че заразата унищожава породни стада, селекцията в които е водена с години“, заяви за Фермер БГ. Дарина Шишкова, председател на животновъдно сдружение „Старият Балкан“ - Карлово.

 

 

 

Животновъдите настояват за създаването на Кризисен щаб във връзка с епидемията от Син език. „Трябва да сме наясно ще има ли и какви схеми за обезщетяване на фермерите. Защото дори и по пазарни цени да получим обезщетение, ние няма как да възстановим след това животните.

 

В много региони на страната измират породни стада, как ще възстановим и колко време ще е нужно за селекция. Какво ще се случи с развъдната дейност като цяло и с фермерите, които дълги години са създавали тези елитни стада“, заяви още Шишкова.

 

син език

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!