Музей на виното направиха в сухиндолското училище СОУ "Св. Климент Охридски". Той е създаден по проект "Минало, настояще и бъдеще на лозарството и винопроизводството в Сухиндолския регион", информира Север.бг. По проекта е създадено и майсторско ателие, както и група по технология на винопроизводството.

 

В музея са представени сортове грозде от региона, с кратка информация за тях. Учениците от майсторското ателие са направили макети на лозови масиви, намерили са и са подредили стари инструменти, използвани в лозарството и винопроизводството. Експонирани са и бутилки с вино от стъкло и керамика, изработени от учениците. За целта те са посетили Троян и завод за изработка на стъкло. Направили са и специални етикети за своето вино, което са нарекли „Виното на Боговете".

 

Най-старият сорт грозде, с който е известен Сухиндол, е гъмза, разказва Ивайло Отчев, директор на СОУ "Св. Климент Охридски" в Сухиндол. Виното на учениците е направено по стара сухиндолска рецепта, обяснява още Йотов. „Хилядолетният опит в отглеждането на лозя показва, че различните лозови сортове изискват определена почва.

 

Въпреки че във Великотърновския край лозята са засадени главно върху тъмносиви горски почви – дълбококарбонатни, хумусно-карбонатни почви, светлосиви горски почви дълбококарбонатни, карбонатни черноземи, слабоизлужени и излужени черноземи, най-висококачествените червени трапезни вина в Северна България се получават в района на Сухиндол и Крамолин”, обясняват учениците.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!