Жълт код за потенциално опасно време е обявен в 12 области в Западна България, сочи справка в сайта на НИМХ. Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Перник, София-град и област, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. В тези области се очакват локални гръмотевични бури и валежи от 20 до 35 литра на кв. метър.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

На 9 юни ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, в югозападната половина от страната значителни по количество; има условия и за градушки. Почти без валежи ще остане по поречието на Дунав и по Черноморието. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, от изток-североизток, в източните райони ще е до умерен, от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 23°.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и градушки. На места в масивите от Югозападна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра - около 17°, на 2000 метра - около 10°.

Синоптичната обстановка няма да е безобидна за никого, но най-сериозна е тя за земеделските стопани.

До края на седмицата се очаква преминаване на мощен атмосферен фронт, с възможност за развитие на купесто-дъждовна облачност, гръмотевична дейност и интензивни валежи.

В резултат на валежите се очаква повишение на речните нива, особено в средните и долни части на водосборите в басейните. От ГДПБЗН-МВР вече са дадени допълнителни указания до териториалните звена, за повишаване готовността при възникване на извънредни ситуации, уведомени са и подразделенията на МВР.

Основните препоръки към хората са по време на бурите да избягват движението и престоя на открито или в МПС, в подлези, в близост до водни площи, до сгради, дървета, навеси, рекламни пана и др. подобни.  Препоръчително е по време на бурята, но и ако оставят жилищата си без пряк надзор да затварят прозорците и вратите, да приберат на закрито потенциални падащи предмети от балконите и покривите на сградите, както и при гръмотевични бури да изключват електрически и газови уреди.