През този сезон само ограничено количество италианско грозде ще бъде изнесено във Великобритания, Холандия, Полша и Испания. Освен това съществува проблем с качеството на събираното грозде, това казва Клаудио Романо, маркетингов мениджър в компанията Romaneuro, занимаваща се с производство и износ на грозде на най-важните европейски пазари, пише freshplaza.com.

ОСП работи за нас: Помисли първо за пазара!


Принудени сме да произвеждаме ограничено количество плодове, тъй като в италианските лозя съществува широко разпространен проблем с повишената влажност заради мъглите. Това води до развалянето и бързото гниене на гроздето, казва Романо.

Сега неблагоприятното време е най-големият проблем, особено по отношение на червеното грозде. Макар продукцията да е добра на вкус, срокът й на годност е твърде кратък. Чух, че много вериги хранителни магазини отказват да зареждат грозде, тъй като не може да се гарантира качеството му за потребителите, допълва маркетинговият мениджър.

Романо допълва, че Молдова може да се превърне в потенциален конкурент на Италия през следващите години.

Молдовското грозде също се продава във Великобритания и се цени от клиентите. В Молдова има нови производствени площи за отглеждане на грозде, предлагат се по-ниски цени и по-привлекателна опаковка. Това е много опасна комбинация за италианското грозде. Бих искал да кажа, че утвърждаващите се позиции на молдовското грозде са само предположение, но не е така, отбелязва експертът.
 
Романо смята, че за да удържи италианското грозде позициите си на европейския пазар, трябва да се уреди по-добре търговската мрежа за доставки.

Критично важно е да се организира доставката на качествена продукция на пазара и да се действа оперативно, преди климатът да се влоши още повече и клиентът да се насочи към други производители, допълва маркетинговият мениджър.