Една от новите фитосанитарни заплахи за отглеждането на орехи в Източна Европа представлява Rhagoletis Completa, информира полският портал Sadyogrody, позовавайки се на доклад на Полската държавна инспекция за растителна защита (PIORiN). Както се отбелязва, в САЩ този вредител е повредил около половината плантации с орехи.

Търсенето на плодове в ЕС ще расте. Но на кои?


По данни на PIORiN Rhagoletis Completa произлиза от Северна Америка (Канада, Мексико, САЩ). В Европа за първи път този вредител е установен в Швейцария през 1988 г., а в момента може да се срещне в Австралия, Хърватия, Холандия, Словения, Унгария и Италия. В последно време е регистриран още в Словакия, Чехия и Белгия. В Полша този вредител не е откриван, но, както показва хронологията на неговото придвижване, той постепенно се движи от запад на изток.

Rhagoletis Сompleta представлява двукрилка от семейство пъстрокрилки (Tephritidae). Личинките са без крака, а тялото се стеснява в предната част. То е с дължина 8-10 мм, бял или жълт цвят. Възрастните мухи са с дължина 4-6 мм. Главата и страничната и гръдната област са с жълтеникав цвят, туловището и гръбчето са кафяви. Възрастните насекоми са снабдени с двойка прозрачни криле с тъмни ивици.

В Европа Rhagoletis Сompleta на първо място е заплаха за отглеждането на орехи и праскова. Женската снася яйца във външната обвивка на орехите, където след това храни излюпилите се личинки. Повреденото покритие става меко и почернява. С времето в него проникват микроорганизми, които провокират процеси на гниене.

По данни на PIORiN в САЩ заразяването с Rhagoletis Сompleta на плантация с орехи води до загуба на половината реколта.