Започна жътвата на лимец в Добруджа. Очакванията на земеделските производители са за добив от над 250 килограма от декар. На фона на миналогодишните добиви под 200 кг от декар, тази година добивите са много добри, коментира арендаторът Тодор Моралийски. В стопанисваните от него 20 дка с лимец край балчишкото село Гурково ритуално бяха зажънати нивите.

 


"Лимецът се сее по-рано от пшеницата и се жъне по-късно", обясни Моралийски. Той разказа, че древното жито не се тори и затова дава по-ниски добиви, но сам по себе си е биокултура и една от най-чистите и здравословни храни.

 


Все повече стават производителите на лимец в България. В Добруджа те са над 10 и обработват общо около 400 дка. В момента килограм почистен лимец се предлага на цена 8 лв. на едро, а зърното с люспите върви по 4 лв. за килограм. Хляб от лимец пък се търгува в търговската мрежа от 3 до 5 лв. за разфасовки от 350 до 500 грама. Производителите се надяват цената на лимеца да започне да пада от тази година заради по-голямото предлагане.

 


Има идея от догодина в Гурково да се правят традиционни срещи на производители на лимец.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!