Осем браншови организации настояват още от преди Нова година за промени в Стратегическия план за земеделие на България, въпреки че няколко пъти експерти уточняваха, че това няма как да стане за кампания 2023 година. В събота фермерите протестираха в Русе отново настоявайки за спешни промени в Стратегическия план.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков обаче твърди, че експерти и бранш разчитат едни и същи текстове по различен начин. 

"Не е точно така, според експерти на Министерство на земеделието промените не може да се правят сега и веднага, за да влязат в сила през сезон 2023, но могат да се направят през тази година под условие, че ще влязат в сила през 2024 г., което е абсолютно невярно. 

По тази причина изпратихме писмо и цитирахме европейски регламент 2115, който дава изключително прости и точни указания как се одобрява Стратегическия план и какви са възможностите за промени. В член 118 всичко е описано и отново виждаме едно изкуствено създаване на пречки; създаване на условия за протакване във времето, което е изключително в ущърб на земеделските производители.

 

 

И ако бяха се вслушали в нашите препоръки още през декември 2022 г., ние в рамките на един месец можеше да направим всички промени и забавянето в кампанията за прием на документи за Кампания 2023, щеше да е най-много с един месец. 

Като в това направление също имаме примери и прецеденти за това, когато тя е започвала през май месец дори в началото на юни. Не знам защо се създава изкуствена психоза и заплаха, която най-вече влияе на обикновените земеделски производители и те се страхуват от това. А няма нищо страшно. Но загубите и проблемите, които ще настъпят от това, че няма да бъдат направени тези промени, ще ги видим едва през 2024 г. когато бъдат започнати изплащанията на тези мерки. 

Тогава всички ще видят, че вместо ползи, ще са нанесли значителни загуби на тези, които ги изпълняват, с изключение на тези, които не са свързани пряко с производството. Затова нашето съмнение и виждане е, че тези мерки са направени за една друга група хора, които се наричат “чертожници”, заключи Божидар Петков.

Оказва се обаче, че производителите цитират грешен член. Член 118 се отнася за одобряване на Стратегическите планове. Докато след като сме в хипотеза на изменения, важи член 119.

Текстът гласи следното: