Нужна е кардинална промяна в структурата на Министерството на земеделието и храните. Това смята Пламен Абровски, който беше съветник на службения министър на земеделието Явор Гечев.

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

В свой пост в социалните мрежи Абровски пожела успех на новия стопанин на аграрното ведомство Кирил Вътев, и му даде няколко съвета.

На първо място, според него, е нужно преструктуриране на ресорното ведомство.

“От тази година няма плащания за земеделие. Има плащане на хектар за екологични дейности. 

Откакто влязохме в ЕС през 2007 г., единствената политика, която се правеше в Министерството на земеделието и храните, беше даването на пари. В резултат растениевъдството и животновъдството залиняха. А земеделието се превърна в субсидиевъдство.

Това може да се промени само със структурна промяна на Министерството на земеделието и храните. Кардинална промяна. 

Двете дирекции “Директни плащания” и “Развитие на селските райони” трябва да се разформироват, като съответните експерти следва да укрепят капацитета на дирекция “Растениевъдство” и дирекция “Животновъдство”. Политиката следва да се прави за целите на производството, а не за целите на усвояването на едни пари. Субсидиите трябва да са допълващ, а не основен елемент”, смята Абровски.

Вторият съвет към министър Вътев е създаването на дирекция “Управление на Стратегическия план”, която да изпълнява функциите на Управляващ орган. Според него е важно напълно отделно звено да държи комуникацията с Брюксел относно политиките, като да стъпва на анализи и документи, изготвени от другите дирекции във ведомството.