Преди време ви разказахме историята на младото семейство Мира и Атанас Атанасови, които са избрали козевъдството като основен начин на препитание. Фермата им се намира в покрайнините на Харманли, а основите й са положени още по времето на дядото и бабата на Атанас, които преди повече от 30 години започват да отглеждат по малко животни. 

Овцевъди и козевъди масово се регистрират по член 137

„Била е заварена постройка, едновремешна, построена с подръчни материали. С времето направихме нова постройка за животните, сеновал. Имаме идея да се развиваме, но имаме проблем с мястото и регистрацията по член 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност“, разказва Мира. 

Проблемът е, че мястото не е тяхно – не притежават нито документ за наем, нито за собственост. 

„Едно време всеки се е установявал, където е намирал за добре. Тогава не е имало проблем, но сега е важно мястото да е под наем или да е закупено. Ходих до общината в Хасково, до службите по земеделие, кметството в Харманли. Навсякъде пускам документи, но никой не ни обръща внимание“, продължава младата животновъдка. 

Козевъди: „Чувстваме се с вързани ръце. А член 137 е важен и за кандидатстване по мерки от ПРСР, и за директни плащания.“

Вече две години тя и съпругът й се опитват да узаконят определени две места покрай тях. 

„Едното място наистина едно време е било стопански двор и не би трябвало да има проблем, защото е направено точно с тази цел – за отглеждане на животни. Години наред никой не е го е поискал. Решихме да проверим дали можем да го закупим или вземем под наем, но навсякъде срещаме пречки. Пробвахме и за друго място покрай нас, защото всяко едно местене коства разходи и време“, обяснява Мира. 

Това лято тя участва и на една от срещите на НОКА с животновъди, на които се коментираше именно член 137. 

„Преди години от Общината ми казаха, че мястото, на което сме, не може по никакъв начин да се узакони или да се вземе под наем. А сега на срещата с НОКА ни обясниха, че ако мястото е пасище, имам право да направя временна постройка и договорът за наем на това пасище да го използвам за регистрация на член 137. От Общината не ми казаха, че имам такъв вариант“, недоволства Мира.

Междувременно при регистрацията на член 137 отпадна изискването за узаконяването на фермите в заварено положение като сгради съгласно Закона за устройство на територията. Фермерите трябва да представят само копие от нотариален акт за собственост или договор за наем в Областна дирекция по безопасност на храните, да платят определена такса, да имат договор с ветеринар и да регистрират обекта си.