Задължителната регистрация на животновъдните ферми по член 137 от Закона за ветеринарномедицинска дейност (ЗВМД) отново излезе на преден план, след като стана ясно, че тя е замислена като критерий за допустимост при кандидатстването по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

Овцевъди за регистрацията: Браншът предлага диференцирани ставки

Малките и средните ферми очакват планирания за края на месец юни целеви прием само за сектор „Животновъдство“ с надежда, че ще могат да модернизират стопанствата си. Така биха се доближили на крачка от така нужната им регистрация по член 137, за да могат да продължат да съществуват.

От Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) отдавна алармират, че по техни сметки 70% от овцевъдните и козевъдните ферми в страната се затрудняват финансово, а понякога и чисто нормативно да се регистрират. С подпомагане по подмярка 4.1 част от тях биха могли да изпълнят базовите изисквания.

Дотук добре, но ето че животновъдите са изправени пред ново препятствие – регистрацията по член 137 се планира като критерий за допустимост за кандидатстване. 

Получава се като историята за яйцето и кокошката – ако си регистриран по член 137, може да кандидатстваш по подмярка 4.1. Ако пък спечелиш проект по подмярка 4.1, може да изпълниш изискванията за регистрация по член 137. А сега, кое е първото?

Предложението на НОКА е наличието на член 137 да не е критерий за допустимост, а за проверка след изпълнение на проекта. И това е най-малкото, което може да се направи, ако няма време за промяна на законодателството. А според тях такава трябва да има.

От Асоциацията вече са провели разговори с ръководството на парламентарната Комисия по земеделие. 

„Трябва да стане ясно тези ферми, които не са изпълнили базови изисквания и не са си направили регистрация по член 137, ще ги затваряме ли? Защото те след един месец, когато изтича гратисният период по Закона за ветеринарномедицинската дейност, стават незаконни“, обяснява съпредседателят Симеон Караколев. 

Според него с кандидатстването по подмярка 4.1 някои от фермите ще могат да изпълнят базовите изисквания и съответно да се регистрират. Като цяло обаче искането им е член 137 да се преразгледа основно. 

„Настояваме за спешна среща и дори за законодателни промени. Според нас не е нормално такъв голям процент от фермите в страната да не са покрили базови изисквания и да не могат да извадят нужната регистрация. Как ще гледаме на тези ферми – дали ще се правим, че те не съществуват, или искаме да станат конкурентоспособни и да се развиват“, пита браншовикът. 

Браншът многократно е поставял въпроса и пред земеделския министър Десислава Танева с апел да се обследва дали има такова изискване в другите държави. Друго предложение на НОКА е да има диференциране на плащанията за новия програмен период – тоест ставките да бъдат различни за животновъдите, които са покрили изискванията на член 137, и за останалите – които не могат.