Само за един ден 25 животновъди от Шуменско, които отглеждат овце и кози, подадоха заявления за регистрация на своята ферма по член 137.

Облекчава се регистрацията по член 137

Идеята е до края на октомври да няма нерегистрирани овцевъдни и козевъдни ферми, коментираха от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

„Отворени сме да съдействаме в цялата страна при трудности при регистрацията на овцевъди и козевъди. Колегите работят почти в цялата страна. Ако фермерите имат някакви затруднения, да ни търсят и да се консултират с нас“, призова Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

По думите му процедурата в момента е облекчена, което провокира фермерите да се регистрират. Огромен принос за това има отпадането на изискването за узаконяването на фермите в заварено положение като сгради съгласно Закона за устройство на територията.

„Аз лично присъствах на място в Шумен, за да се убедя как върви процесът по оформянето и подаването на документи, да чуя от самите фермери имат ли затруднения. Това беше и нашата цел, когато тръгнахме към законодателната инициатива. И виждам, че има резултат“, допълни браншовият представител. 

Съгласно измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност фермерите само трябва да представят копие от нотариален акт за собственост или договор за наем в Областна дирекция по безопасност на храните, да платят определена такса, да имат договор с ветеринар и да регистрират обекта си.

За регистрацията на един обект обаче се запазва спазването на досегашните ветеринарномедицински изисквания. Стопанството следва да има съответен номер, под който е вписано в регистъра на БАБХ.