Кой е победителят в конкурса за най-успешен млад фермер на Европа? Това ще стане по време на провеждащия се Осми конгрес на младите фермери в Брюксел, Белгия. Екип на Агри.БГ е на място. 

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?
 
Всяка година все повече млади фермери се посвещават на каузата за развитие на селските региони, за устойчиво земеделие, и за връщане назад на процесите на обезлюдяване на селските райони. 

Десислава Кабурова е изборът на България за 2022 г. Тя е агроном по образование. Основната дейност на семейното стопанство е отглеждане на зеленчуци – оранжерийно и открито производство, зърнено-житни, протеинови култури и семкови овощни видове. Младата дама, заедно със своя съпруг, създава умна оранжерия по холандски модел.

Мотивацията на Десислава и нейното семейство е чрез дейността си да спомогнат за възраждане на зеленчукопроизводството, като традиционен отрасъл за региона, да възстановят поливното земеделие и да произвеждат висококачествена и екологично чиста храна, осигурявайки и трайна заетост за местното населението. 

Тази година конгресът е посветен на младите фермери и тяхната роля за осигуряване на продоволствената сигурност. 

Няколко са и категориите, в които фермери ще бъдат отличени:

• „Най-устойчив проект“ за справяне с предизвикателствата, причинени от войната в Украйна, както и пандемията COVID-19 и/илиза въвеждане на екологични практики в стопанството за борба с климатичните промени

• „Най-добър дигитален проект“ за прилагане и разпространение на цифрови технологии и иновации в стопанството

• „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ за осъществяване на дейности, които допринасят за икономическото, екологичното и социално развитие на селските райони.