Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу собственика на “Винпром Карнобат” Миню Стайков и още 13 души за злоупотреби с еврофондове. Сумите са отпускани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и по Националната лозаро-винарска програма.

Грудев уволни четирима служители на Фонда


По данни на разследващите Стайков, заедно с петима чиновници от Държавен фонд "Земеделие" и още седем души, близки до него, са участвали в схема за деклариране на неверни данни. Целта е ясна - получаване на пари от европейските фондове.

Миню Стайков е в ареста повече от година. Освен това Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува производство срещу него и наложи запор върху имущество на обща стойност над 134 млн. лв. То е собственост на Стайков и на още деветима души, свързани с него.

Повдигнаха обвинения на петимата задържани от Фонда


„След извършена проверка Комисията е установила несъответствия в имуществото на обвиняемия и управляваните от него дружества. Отделно от това, от 10 октомври 2018 г. Апелативен специализиран наказателен съд е наложил запор върху банкови сметки и дружествени дялове, както и възбрани на недвижими имоти, собственост на обвиняемия Миню Стайков.

Недвижимите имоти представляват ниви, лозя и промишлени помещения. Стойността на наложените възбрани и запори е размер на 48 млн. лв.”, заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шестима бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г. Часове по-късно Специализираната прокуратура представи на съда доказателства за това, че групата е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и ги е разпространявала на черния пазар. 

Обвинение: Миню Стайков точил ПРСР и субсидии за лозя

След това към Миню Стайков бяха повдигнати и обвинения за данъчни престъпления. Заради тях собственикът на "Винпром Карнобат" прекара няколко месеца в ареста. Малко преди изтичане на крайния срок за задържането му, се появиха и обвиненията за земеделските фондове. Заради тях прокуратурата поиска отново арест, а съдът го одобри.

С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лв. при търговска дейност. По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари.