Обвиниха собственика на Винпром „Карнобат“ – Миню Стайков и още 7 души в злоупотреба с евросубсидии. Това съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев (на снимката), по време на брифинг.
 
 
Гешев обясни, че става въпрос за програми, отнасящи се за развитието на селските райони и конверсия на лозята. 
 
„Обвинения са повдигнати за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от „Млад фермер“. Останалите 7 лица са роднини, служители, деца на служители, свързани с бизнес империята „Карнобат“, така да я наречем. Като реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия,са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица, обясни той, предаде Фокус.
 
И по двете програми са отпуснати средства от еврофондове.
 
"По програмата за селските райони (ПРСР) са поискани и одобрени от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с фонд „Земеделие“, не са платени 2 млн. лв.“, обясни зам.-главният прокурор и конкретизира, че става дума за кандидатстване в периода 2015 – 2018 г. 
 
Гешев уточни, че 5 души са със 72-часово задържане. Шестият е Миню Стайков. Другите двама в момента са извън страната“, заяви той. 
 
Служителите на ДФЗ също ще бъдат проверени.  
 
„Дали е имало чадър е обект на проверка и в случай на събиране на доказателства, ще бъдат привлечени съответните длъжностни лица от Държавен фонд „Земеделие“, заключи Гешев.