България ще призове Европейската комисия (ЕК) да удължи срока на прилагане на всички въведени през 2020 г. извънредни мерки до 15 октомври 2021 г. 

Достатъчни ли са 1 млрд. лв. за "ремонт" на земеделието?

Друго, за което ще настоява страната ни по време на предстоящата онлайн среща на министрите на земеделието на 16 ноември, е да се даде възможност за извънредна мярка COVID-19 в рамките на националните лозаро-винарските програми. 

В позицията на България, одобрена на последното заседание на Министерски съвет, е посочено, че лозаро-винарският сектор продължава да се нуждае от специфични мерки и по-специално по отношение на производителите на винено грозде.

Правителството одобри и позицията на страната ни на последния Съвет по земеделие, който се проведе на 19 – 20 октомври в Люксембург. Тогава министрите постигнаха Общ подход по Пакета за реформата на ОСП след 2020. Да припомним какво бе решено в хода на тези преговори:

•    Запазване на настоящото ниво на обвързаната с производството подкрепа 13+2 % от общия пакет директни плащания;
•    Преходната национална помощ да продължи да се прилага за целия нов програмен период, като до 2023 г. тя се запазва на нивата от 2020 г.;
•    Запазва се изключването от механизма за финансова дисциплина на бенефициери, които получават директни плащания до 2 000 евро;
•    Подпомагането в други сектори чрез оперативни програми на организации и групи производители бе увеличено от 5% на 10% от стойността на предлаганата на пазара продукция.

Тези предложения на земеделските министри обаче не са окончателни и в момента са тема на обсъждане в тристранния диалог заедно със Съвета на ЕС и ЕП.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg