На 25 март започна да тече 30-дневният срок за обществено обсъждане на Проекта на Заповед за обявяване на райони, засегнати от специфични ограничения, допустими за подпомагане по подмярка 13.3 „Компенсационни плащания за други райони, засегнати от значителни природни ограничения“.

Вижте кои землища са предложени в обхвата на НР3

За да се определи обхватът на тази нова подмярка, още през 2019 г. Управляващият орган на ПРСР 2014-2020 г. започна комуникация с Европейската комисия (ЕК) и Съвместния изследователски център (СИЦ).

В проекта на заповед, качен на страницата на Министерството на земеделието, е записано, че обхватът на землищата за подпомагане по НР3 подлежи на промяна до окончателното му одобрение от ЕК. 

Кога може да се очаква одобрението на ЕК за НР3?

„В момента тече комуникация със службите на ЕК и очакваме официално одобрение от СИЦ и ЕК на последния изпратен вариант на обхват, включващ 60 землища. Евентуална промяна би могла да настъпи, в случай че постъпят допълнителни бележки от службите на ЕК, което да се отрази върху броя землища в посока редуцирането им. Очакваме отговорът да постъпи в едномесечния срок на заповедта за НР3“, обясняват от агроминистерството за Агри.БГ.

По първоначална информация НР3 трябваше да бъде с обхват от 71 землища, като 64 от тях са отпаднали от обхвата НР2. В таблицата на проекта за заповед обаче са посочени едва 60 селища. 

Какво наложи редуцирането на броя на землищата в обхвата на НР3?

„Първоначално България използва абсолютният максимум от комбинации, предвиден в методиката на СИЦ, с цел включването в проект на обхват за НР3 на максимален брой землища. 

Определянето на землищата в обхвата на НР3 е направено съгласно изискванията на чл. 32 на Регламент 1305/2013, съгласно който най-малко 60% от земеделската площ в землището следва да отговаря на поне два от критериите съгласно Приложение III на Регламента, както и в съответствие с Насоките за определяне на райони с други специфични ограничения, изготвени от СИЦ. 

След проведена комуникация със службите на ЕК получихме бележки по така представения обхват от 71 землища и ползваните комбинации от критерии. Към момента УО е публикувал обхват за НР3, изпратен за одобрение от СИЦ и ЕК след отразяване на бележките им“, уточняват от агроминистерството. 

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Кампания 2020 вече стартира на 1 март. Земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по предефинирания обхват на НР2, но не и по НР3. 

Кога стопаните могат да подават заявления по НР3?

„Земеделските стопани ще могат да кандидатстват по подмярка 13.3 след официалното издаване на заповедта, в която е определен обхват на райони с други специфични ограничения“, отговарят от ресорното министерство.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ставката за новата НР3: Как ще се смята?

Как е изчислена ставката за НР2 за Кампания 2019?

НР2 за Кампания 2020: Ако не се приеме новият обхват, всички кандидати ще получат по 25 евро/ха