Новият списък на землищата, които подлежат на подпомагане като необлагодетелствани райони, различни от планински - известни със съкращението НР 2, се очаква да бъде публикуван в Държавен вестник утре, 21 февруари.

Гласуват предефинирания обхват на необлагодетелстваните райони

Земеделският министър Десислава Танева съобщи това пред журналисти по време на традиционното изложение Агра 2020 в Международен панаир Пловдив. Агри.БГ е медиен партньор на мащабния форум, който е най-големият в селскостопанския сектор на Балканите.

Подкрепата за необлагодетелстваните райони се отпуска по линия на мярка 13 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и е една от най-популярните в страната. През миналата година по това направление са изплатени общо 86 млн. лв.

Правителството прие в сряда, 19 февруари, изменения в Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват. Те включват землища на населени места в планински райони (НР 1) и райони с ограничения, различни от планинските (НР 2), стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Наредбата включва промени в списъка със землища, които попадат в обхвата на планинските необлагодетелствани райони поради извършени промени в административно-териториалното устройство (АТУ) в България и използване на съвременните граници на ниво LAU2.

Промените засягат пряко кандидати по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., които получават плащания за площ в обхвата на необлагодетелстваните райони, уточниха от пресслужбата.

Измененията включват актуализация на териториалния обхват на необлагодетелстваните райони, различни от планинските, извършена във връзка с чл. 32 от европейския Регламент № 1305/2013.

Преди месец земеделското министерство съобщи, че от обхвата на НР 2 отпадат 258 землища. От тях 64 землища ще бъдат включени в новата подмярка 13.3 (НР 3).

Одобреният тази седмица обхват на НР 2 включва 340 землища, от които 311 са от досегашния списък, а 29 землища са включени за първи път.

Както Агри.БГ писа, от тази година ще се прилага нова подмярка 13.3 – Други райони със специфични ограничения (НР 3) с обхват от 71 землища, като 64 от тях са отпаднали от обхвата НР 2.

„За НР 3 текат комуникации с Европейската комисия. Очакваме да приключат и от 1 март да стартираме кампанията. Ние сме с такава подготовка. Ще има възможност за кандидатстване по НР 3 - по други критерии, с по-малък обхват, с малко по-ниска компенсаторна ставка, но да компенсираме намаляването на обхвата на НР 2“, поясни министър Танева.

За фермерите е важно да знаят, че новият обхват на районите с природни ограничения, различни от планинските - НР 2 и НР 3, ще се прилага и в бъдещия програмен период 2021-2027 г.