След новото прецизиране на необлагодетелстваните райони, различни от планинските (НР2), новият обхват включва 340 землища. 311 от тях са от настоящото НР2. От обхвата отпадат 258 землища от настоящото НР2.

Как е изчислена ставката за НР2 за Кампания 2019?

Затова Министерство на земеделието разработи и приложи нова подмярка 13.3 за райони с други специфични ограничения – НР3. Как обаче ще се определя тяхната ставка, коментират от агроведомството за Агри.БГ.

Първо бе направен анализ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров”. Те трябваше да оценят биофизичните критерии в рамките на не повече от 20% от определената прагова стойност.

След това беше определен първоначален вариант на обхват на НР3. Към момента той включва 71 землища, 64 от които са от отпадналите от НР2 землища. 

МЗХГ: „В случай че България не приложи НР3 през 2020 г., тези 64 землища ще получат подпомагане от 25 евро/ха по НР2 за кампания 2020.“

Усилията на земеделското министерство са насочени към приемане и въвеждане на НР3 в рамките на кампания 2020. От края на 2019 г. се преговаря по този въпрос с Европейската комисия и Съвместния изследователски център (JRC). Разговорите продължават и в момента. 

В случай че България приложи НР3 през 2020 г., посочените 64 землища, отпаднали след предефинирането от обхвата на НР2, ще получат подпомагане по диференцирана ставка в зависимост от размера на стопанствата. 

„Диференцираната ставка за районите със специфични ограничения (НР3) ще бъде изчислена/определена на база пропуснати доходи и осъществени допълнителни разходи в сравнение с районите, които нямат такива ограничения“, уточняват от агроминистерството.

Следете темата ТУК.