Земеделски производители от района на Петрич, Сандански, Кресна и Струмяни се срещнаха с министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който посети Пиринския край, за да се запознае лично с проблемите, които местните производители имат.

 

Зеленчукопроизводителите от Благоевградска област недоволстват срещу контрабандния и нерегламентиран внос на нискокачествени зеленчуци от Гърция, Турция и Македония. Фермерите настояват за държавна дотация в размер на 50-60 стотинки на килограм домати, както и отмяна на съществуващите преференциални митнически налози за внос на зеленчуци. Те настояват за минимална изкупна цена на продукцията, която да им гарантира стабилност и сигурност.

 

Министър Греков заяви, че такава цена не може да бъде въведена, защото пазарът определя цената на продукцията. В момента се готви наредба, която има за цел да се спре нерегламентираният внос, заради който през юли десетки производители се вдигнаха на протест.

 

"Няма да има ограничаване на вноса, но ще има строг контрол върху финансовите документи, ще има строг контрол върху качеството на продукцията, което е много важно за нашите граждани - да употребяват хубава, чиста продукция", заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков.© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!