97 % от средствата по сключените договори по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са били разплатени на бенефициентите до снощи, съобщи на пресконференция в МЗХ земеделският Министър Димитър Греков, предаде репортер на Фермер.БГ. Днес са наредени останалите средства. Само вчера ДФЗ е изплатил 174 млн. лв по агро проекти.

В последната пресконференция за 2013 г. на Министерството на земеделието и храните, която тече в момента, стана ясно, че България няма да загуби нито един лев от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това обяви пред журналисти министър Димитър Греков.

Той подчерта, че само за периода от 1 до 19 декември са разплатени 616 милиона лева, а след 23 часа вчера вечерта към българските общини и земеделските стопани са тръгнали 174 милиона лева. За сравнение в първите 6 месеца на годината са разплатени едва 146 милиона лева. Министър Греков беше категоричен, че Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“ са създали стройна организация, която е помогнала на българските общини и земеделските стопани да усвоят 100 % от ресурса по ПРСР. „Фактите трябва ясно да ви говорят за огромната като подготовка, координация и обем работа, която свършихме, защото положението не беше никак добро”, категоричен беше проф. Греков.
 

Фермер.БГ припомня, че точно преди месец министър Греков заяви по повод информация, че има опасност от загуба на 280 млн. евро, че МЗХ прави всичко възможно, за да не се изгубят пари по Програмата за развитие на селските райони. Тогава Греков съобщи, че в първите 9 месеца на годината са усвоени едва 90 млн. евро, а сега се налага само за два месеца да се разплатят нови 280 милиона евро.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!