Годината е изключително тежка за сектор Плодове и зеленчуци, заяви за Фермер.БГ Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България.

 

„Към сериозния проблем, който съществува от години, свързан с липсата на подкрепа за сектора и това, че е изоставен буквално на произвола на съдбата, сега се прибавя и фактът, че 2014 г. е изключително тежка от гледна точка на климатични условия. В резултат на продължителните дъждове голяма част от полските домати са поразени от мана.

 

Същото е положението и с лозята, както и с ягодите. Черешовата реколта почти се провали и не можахме да осъществим износа за Русия, който бяхме планирали“, обобщи Мариана Милтенова.

 

Много преди да бъде наложено ембарго за внос в Русия на плодове и зеленчуци, български производители са имали договори с руски компании за износ на череши. „Ние просто не можахме да изпълним заявките, защото след като се наберат, почистят и сортират черешите (оцелелите след градушките), се оказва, че само за ден-два плодът се пука“, допълни Милтенова. Тя уточни, че при плодовете, черешите са най-експортно ориентираният продукт, но тази година експортът е минимален и с големи загуби за производителите.

 

По думите на Милтенова, тази година от дъждове, бури и градушки са защитени единствено оранжерийните зеленчуци. Полската продукция на много места е провалена. „Поразени са домати, патладжани. Частично запазени насаждения има, благодарение на многократно повече мероприятия по растителна защита. Като цяло, обаче, положението в сектора е много тежко“, допълни Милтенова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!