В Пазарджишко по-голямата част от произведената през тази година пшеница е вече продадена на доста ниски цени. Това каза Александър Миндачкин, зърнопроизводител и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред Фокус.

 

Зърнопроизводителят уточни, че изкупните цени на зърното са с около 20% по-ниски от миналогодишните цени за същия период и са в рамките на 22 до 26 стотинки за килограм.

 

„По-сериозните проблеми идват от това, че разходите на зърнопроизводителите тази година много високи заради допълнителните пръскания с фунгициди заради многото болести през пролетта. Получава се несъответствие между приходи и разходи в полза на разходите тази година и няма печалба от това производство. През други години и при по-ниски цени все пак има печалба, но тази година не е така”, коментира той.

 

Александър Миндачкин допълни, че единстствените останали непродадени количесва пшеница в областта са много малко и въпреки ниската цена повечето зърнопроизводителите не могат да чакат с продажбата, тъй като в момента са им необходими пари за започващата подготовка на есенната кампания.