Мина Варджиева демонстрира на различни аграрни форуми производство на ръчен кашкавал в мини мандра. На Националния овцевъден събор през май Варджиева показа на присъстващите фермери технологията на производство на овчи кашкавал.

„Целта на тези демонстрации е фермерите, които имат желание след излизането на Наредба 26 да започнат производство, да получат повече практическа информация“, сподели за Фермер.БГ Мина Варджиева. Фермерката има – 12 крави и 40 овце, които се отглеждат в стопанства на нейни колеги, тъй като нейната ферма попаднала в градска регулация и се наложило да я събори. От 20 години тя се занимава само с производство на млечни продукти.

 

„От 1994 г. съм технолог, работила съм в млекопреработвателни предприятия. От 2001 г. имам самостоятелен бизнес, защитих през 2006 г. съм търговска марка „Зааралийски млечни продукти“, но към момента произвеждам продукти за семейството и приятелите. Имах млекосъбирателен пункт със склад, но след като влязоха в сила новите изисквания, се оказа, че е трудно да бъдат изпълнени и се отказах“, разказва Мина.

 

Категорична е, че не иска да бъде „дистрибутор“ на мандрите, а и млечните продукти, които заливат пазара от години не отговарят на технологичните изисквания. Варджиева не отказва, обаче, да показва техника и технология на фермери, които искат да се научат да произвеждат млечни продукти. „Имам намерение отново да създам животновъден обект, но не знам дали и кога ще мога да осигуря необходимите финанси“, разказа още производителката.

 

По думите й законодателство, което да регламентира правото на фермерите да преработват произведеното в собствени ферми мляко, е необходимо, защото липсата му година след година унищожава дребните производители. „Трябва да има преференциални условия за производство на млечни продукти към фермерите с до 10 крави и до 40 овце. Сега изискванията са толкова високи, че за дребните фермери не е икономически рентабилно да предприемат подобна инвестиция. Сега изискванията към сградния фонд са еднакви и за най-дребните производители и за най-големите преработвателни предприятия“, сподели фермерката.

 

Тя допълни, че към качеството на произведените продукти изискванията трябва да са строги, но не и към сградния фонд, в който малките фермери имат право да преработват продукцията си. На въпрос какво очаква от поредните промени в Наредба 26, които се очаква да бъдат обнародвани до дни, Варджиева е категорична: „Очаквам една смислена наредба, която да си заслужава да направиш подходящата инвестиция и вървиш напред, включително и с увеличаване на броя на животните в стопанството“.

 

За малко повече от час Варджиева показва и обяснява и най-малките детайли за производство на ръчен кашкавал на фермери от различни краища на страната, които с интерес се включиха в производството. Правенето на ръчен кашкавал е традиционен занаят, който за съжаление е на изчезване. Мина Варджиева споделя, че точно заради това трябва да се даде шанс на фермерите, които имат интерес и желание, да съхранят този поминък. Преди да започне демонстрацията Варджиева вметва едно важно правило: Произведен с лимонтозу кашкавал, не е кашкавал.

 

„Производството на кашкавал има тежка технология и винаги се е правел от майстори в мандри – дедите ни още са произвеждали в подобия на мобилни мандри млечни продукти в близост до кошарите“, допълва фермерката, наследила от дядо си майсторлъка да прави ръчен кашкавал. Млякото за производство на кашкавал не се пастьоризира, но се изпарва при по-висока температура, за да се гарантира безопасността на крайния продукт. Това дава възможност продуктът да формира вкуса си от млечно-киселата микрофлора за конкретния регион, защото тя е специфична“, обяснява Мина Варджиева.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!