200 са членовете на Българската асоциация „Биопродукти“ (БАБ) към момента. Биопроизводителите настояват в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. да има обособена подпрограма „Биологично земеделие“. „Искахме да участваме в разписването на тази подпрограма, бяхме и с екип, който веднага да започне работа. Но до момента дори нямаме информация направено ли е нещо и какво точно“, заяви пред репортер на Фермер.БГ председателят на БАБ Милен Стоянов.

 

Милен Стоянов

 

Г-н Стоянов, има ли развитие по дебата за обособена подмярка за биопроизводство в новата ПРСР 2014-2020?
Още в края на юли поискахме и осъществихме среща със зам.-министъра на земеделието Явор Гечев. Ние поставихме редица въпроси, свързани с биологичното производство, с мярката за агроекология, но в крайна сметка се получи монолог. Никой от колегите не е доволен от такова развитие на нещата и към този момент ние прото не знаем какво се случва. В интерес на истината парите по мярка „Агроекология“ рано или късно ще бъдат изплатени и не това е най-важното за нас с днешна дата. Много по-важно е това, че тематичната група за разработване на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 година на практика не работи. Тази тематична група беше сформирана с цел новата ПРСР да бъде разписана така, че да е работеща. Програмата, която действаше в периода от 2007 г. досега, предвид на това, че нямаше никакъв опит, не беше никак добра. Има до момента 11 нотификации и това е повече от оказателно колко добре е била разписана. След като вече имаме натрупан опит, новата ПРСР 2014 – 2020 г. трябваше да бъде направена по възможно най-добрия начин. Вместо това водим някакъв непрекъснат монолог и силно се опасявам, че ще бъдем поставени пред свършен факт, тоест ще бъдем уведомени какво е направено пост фактум. Според нас най-същественият проблем е, че параметрите на програмата очевидно се разписват от хора, които не са наясно със спецификата. И се страхуваме, че отново ще се окаже, че програмата не е добре направена.

 

Представян ли ви е проектът на новата ПРСР?
Проектът в сегашния му вид не е представян на нито една браншова организация от агросектора. Частични елементи са били представени на последната среща на тематичната група през юли, а сега чуваме, че програмата е вече в почти завършен вид. Българската асоциация „Биопродукти“ няма информация за конкретните параметри на програмата. И ако не се притесняваме да не бъдем обвинени в политически пристрастия бихме се включили в протестите, защото така просто не може. ПРСР е най-отговорният документ за българското селско стопанство за период от 7 години напред. Вие ме питате за мнението на асоциацията, но как мога да дам мнение или да коментирам нещо, за което не съм информиран. Това е сериозният проблем – нямаме информация. Да, частични обяснения получихме, но сигурност как точно ще се случат нещата, какви са конкретните параметри, заложени в програмата, не знаем.

 

Кой според вас трябва да бъде акцентът в новата ПРСР, свързан в биопроизводството?
Този въпрос беше поставен на срещата преди повече от месец. Предложението беше направено от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и то е да бъде направена тематична подпрограма за биологично земеделие. България, както всяка от страните-членки на ЕС, има право на две такива подпрограми, свързани с биологичното селско стопанство и агроекологичната мярка. Затова предложението беше да се създаде тематична подпрограма „Биологично земеделие“. Искахме да участваме в разписването на тази подпрограма, бяхме и с екип, който веднага да започне работа. Но до момента дори нямаме информация направено ли е нещо и какво точно. Вижте, според нас много сериозен проблем е, че няма приемственост – като че ли непрекъснато се започва от начало всичко.

 

Типично българска черта ли са непрекъснаните опити да откриваме топлата вода?
Топлата вода, образно казано, беше открита в този програмен период, но се оказа, че не е топла, а почти студена – поне по отношение на мярка 214, която беше в отчайващо положение. Сега рискуваме да се случи същото.

 

Новият политически сезон започна – ще настоявате ли за среща на тематичната група?
В неофициални разговори ние непрекъснато настояваме затова. Но оставаме с впечатлението, че когато всичко по програмата е приключено, едва тогава тематичната група просто ще бъде уведомена за това. Тоест, ролята на тематичната работна група ще бъде сведена до нула.

 

Как смятате, че се отрази това на желанието на земеделските производители да се захванат с биопроизводство? През последната година интересът към биоземеделието нараства, очаквате ли сега да има отлив?
Отливът на интереса към биологично производство вървеше някак по инерция дори когато нещата по мярка 214 бяха подобрени и тя стана работеща. Струва ми се, че сега пак по инерция интересът към биопроизводството не спада. Но не се знае когато бъде разписана новата мярка и ако се окаже, че не е добре направена, дали тогава няма да има сериозен отлив.

 

Какво предстои за БАБ?
Предвиждаме реорганизация в структурата на асоциацията. Подготвяме предложения, които да подложим на обсъждане на Общо събрание на БАБ, което планираме за ноември. В най-общ план става въпрос за промяна на вътрешните правила на асоциацията, с което да подобрим работата и да бъдем още по-полезни на нашите членове, а и на всички, които искат да се занимават с биологично земеделие. През януари или февруари ще проведем и отчетно-изборно събрание на БАБ.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!