Пчеларите разчитат през 2014 г. единствено на подпомагане по програма De minimis, заяви за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП). Той допълни, че предстои да бъде внесено официално искане от бранша за подпомагане на пчеларите по програма De minimis.

 

“За съжаление, средствата ще бъдат много по-малко от тези, които получихме през 2012 г. - по 12 лева на пчелно семейство“, заяви Михайлов. По думите му, причината е, че тогава е имало натрупани средства, които в продължение на 3 години не са били използвани. „Сега програма De minimis не е само за сектор „Пчеларство“, а за всички въдства, както и за производителите на зеленчуци. Средствата са по-малко и се очаква при намален бюджет държавната помощ на пчелно семейство да е по-малка“, допълни Михайлов. Дори и с по-малки суми, програма De minimis е единствената гарантирана за пчеларите, категоричен е Михайлов.

 

„Пчеларите и в следващия програмен период няма да могат да получават директни субсидии по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Имаме очаквания за подпомагане по подмярката за малки земеделски стопанства, но все още нямаме яснота, защото тя е подпрограма на програмата за директни плащания. Това означава, че е свързана с изискване за собственост на земя, каквато повечето пчелари нямат“, допълни Михайлов.

 

Според него в новия програмен период до 2020 г. е възможно пчеларите да получават финансиране по програмата за застраховане на пчелните семейства, към която, обаче, браншът не проявява сериозен интерес. „Всички тези възможности са пожелателни. Това, което би помогнало наистина на пчеларския сектор, е директни плащания“, категоричен е Михайлов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!