До две седмици ще бъде изготвено законодателно предложение за въвеждане на механизъм на постоянен контрол по границите“, обясни зам.министърът на финансите Людмила Петкова по повод нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци в страната. По думите й вариантът, който ще бъде разгледан от експертни групи е базиран на европейските практики. „В Румъния функционира модел, според който всеки един товарен автомобил със земеделска продукция се запечатва на границата, информацията за него се въвежда в електронна система и може да бъде разпечатан единствено при пристигането му на предварително заявена финална дестинация. Това позволява подробно проследяване на всички стоки и спиране на финансовите злоупотреби“, категорична е тя.

Според заместник министъра на земеделието Явор Гечев нерегламентираният внос  на земеделска продукция е спрян, с което „дадохме възможност на българските зеленчукопроизводители да дишат. Това, което постигнахме за 10 дни, е безпрецедентно”, каза Гечев. По думите му - за първи път има тотална симбиоза между всички институции, чиито усилия са били необходими, за справяне с проблема за нерегламентирания внос на земеделската продукция. Направени са хиляди проверки, които имат краткосрочен характер, каза Гечев. Тези мерки ще продължат.

От началото на проверките до момента са проверени 487 тържища, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Венцислава Тасева. Проверявани са и хипермаркети с централни складове към тях, леки коли и бусове на границата с трети страни. На ГКПП Кулата, от началото на месеца, са преминали проверени над 500 пратки, на ГКПП Илинден – 10 пратки. На ГКПП Капитан Петко войвода са направени проверки на 9 пратки с редовни документи, и една – на ТИР с нерегламентиран внос на дини. На ГКПП Златарево и ГКПП Гюешево няма нарушения.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!