Масови проверки от НАП и Митниците на ведомствени бензиностанции на земеделски производители започнаха в цялата страна, съобщи за Фермер.БГ изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Наталия Тодорова. 
 
Напрежението сред земеделците наистина е голямо заради приетите тихомълком промени в Закона за ДДС, които предвиждат оборудване на фермерските бензиностанции с фискални и нивомерни устройства при зареждане на селскостопанските машини с течно гориво за производствена дейност. Още повече, че се започна и с проверки, вече има запечатани дизелови колонки и се съставят актове.
[news]
Въпросната промяна е приета с Държавен вестник от 24-ти декември 2014 година. Влиза в сила от първи януари 2015 година, задължавайки производителите да имат във ведомствените си бензиностанции фискални и нивомерни устройства, считано от 1-ви януари. От първия работен ден 5-ти януари започват масови проверки на Митници и данъчни в земеделските стопанства, запечатват се дизелови колонки, съставяне на актове и на практика блокиране на земеделската работа. Чисто технологично е невъзможно да се случи това оборудване на бензиностанциите при така поставените срокове, коментира Наталия Тодорова. 
 
Освен всичко, да се оборудват бензиностанциите с тези устройства е скъпо и не всеки земеделски производител може да си го позволи. Когато преди две години се водеше дебата за ведомствените бензиностанции от НАЗ бяха изчислили, че инвестицията е около 10 хил. лева.  Тези земеделци, които няма да могат да си позволят инвестицията, ще бъдат задължени да си купуват гориво от бензиностанциите. Нали си представяте какво ще стане по време на жътвената кампания, например, когато комбайни и трактори тръгнат към бензиностанциите, за да зараждат... И колко бензиностанции има в страната и колко от тях са в близост до землища, чиито площи се обработват, коментира директорът на НАЗ. 
 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!