Мария Габриел и принцът на Монако откриха Селище на пчелата на площада пред Европейския парламент, изградено в рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването.
 
Селището във формата на пчелна пита беше аранжирано с растения, за да се покаже колко е важно запазването на местообитанията на пчелите. Кошер с живи пчели онагледи как тече животът на пчелното семейство. Пчелари от цяла Европа разположиха в специални шатри богато разнообразие от мед и пчелни продукти, собствено производство. Селището привличаше още отдалеч представителите на европейските институции, гражданите и гостите на многоликия Брюксел, които дегустираха от голямата палитра уханен мед. Интересни занимания запознаха посетителите на селището с приноса на пчелите за опазване на биологичното разнообразие, привличайки вниманието им към предизвикателствата, пред които е изправен пчеларският сектор. 
 
 
Щандът на българските пчелари видимо се отличаваше и привличаше погледите не само с разновидност на изложените продукти, но и с прототипа на системата „Умен кошер“, изобретена от българската компания Bee Smart Technologies. Мини пчелен кошер с восъчна пита в него, пчелни рамки и мед беше друг отличителен атрибут на нашия щанд. За принцът имаше специален подарък от родните пчелари, показващ видовото разнообразие на българските мед и пчелни продукти. 
 
 
Мария Габриел и принцът на Монако Албер II, известен защитник на пчелите в целия свят, отдадоха заслужено внимание на всеки един от пчеларите. Тяхното основно послание бе, че за да има живот за хората, трябва да има живот за пчелите.