Днес в Европейския парламент стартира петото издание на Европейската седмица на пчелите и опрашването. Събитието е организирано от  зам.-председателя на Групата на ЕНП и председател на Работната група по пчеларство в Европарламента Мария Габриел. Началото на форума постави Европейският форум на пчеларите и земеделците, силно присъствие на който имаха българските пчелари. 
 
„За мен е много важна дискусията между самите пчелари и между тях и земеделските производители, защото са зависими едни от други. Именно с тази цел за първи път миналата година инициирах форум на пчеларите и земеделците, който сега проведохме за втора поредна година. Целта ми е създаването на европейска мрежа на пчеларите за обмяна на опит и добри практики в пчеларския сектор“, коментира Мария Габриел. 
 
[news]
Форумът беше открит от президента на Апимондия Филип Маккейб, евродепутата Марк Тарабела от Комисията по земеделие и развитие на селските райони и зам.-председателя на Работната група за меда в най-голямата европейската земеделска организация Копа-Кожека Станислас Яс.  Пчелари от редица европейски държави представиха информация за състоянието на пчеларския сектор в своите страни и разгледаха предложения за установяване на модели за сътрудничество със земеделските стопани, институциите, промишлеността и учените. Дискусиите се съсредоточиха върху добри практики за съвместно съществуване на пчеларския с другите земеделски сектори, мерките за насърчаване интеграцията на опрашители в селскостопанските райони, начините за контролиране на заболяванията при пчелите и за преодоляване на климатичните въздействия. 
 
Българските пчелари, поканени от Мария Габриел за събитията от тематичната седмица, очертаха ясно неблагоприятните тенденции в сектора, като същевременно дадоха добри идеи за тяхното превъзмогване. Според тях общоевропейската политика изостава в частта, касаеща финансирането на пчеларския сектор, тъй като поставя пчеларите в неизгодна позиция спрямо останалите земеделски производители в Европа. 
 
Силно впечатление направиха представените от родните пчелари успешни направления от пчеларската дейност в България, особено биологичното пчеларство. Вниманието в последните 5-6 години към екологосъобразните методи за пчеларстване и поощряването на дребни и средни пчелари да практикуват биологично пчеларство, изведоха България на челно място в Европа по брой на контролирани пчелни семейства (в преход и биологични). Други положителни тенденции у нас са промененото отношение на българските граждани към пчеларството в съвкупност, модернизирането и внасянето на елементи на интензивно и икономически обосновано производство, внедряването на иновациите като например проектът „Умен кошер“ на българската компания Bee Smart Technologies.