Субсидиите трябва да се дават за килограм произведена и реализирана продукция, каквато е практиката в много европейски държави, заяви Мариана Милтенова, член на УС на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ), по време на национална дискусия „Семейно земеделие и заетост“, предаде Фермер.БГ.

 

По думите й, схемата за единно плащане на хектар е довела до дисбаланс в аграрния сектор. „Относителният дял на субсидията в себестойността на продукцията при доматите,например, е 1%, в себестойността на продукцията при плодовете е 5%, докато в зърнопроизводството е 25-28%. Това води до тотален дисбаланс в секторите“, заяви Милтенова.

 

Тя беше категорична, че много зеленчукопроизводители се отказват да работят или се пренасочват към по-рентабилни според тях производства. „Много млади хора имаха желание да се занимават със зеленчукопроизводство. По-голямата част от тях, обаче, имат огромни кредити, за да създадат стопанствата си. Как да работят тези млади фермери“, допълни Милтенова.

 

Тя посочи, че подкрепата за производителите на качествени плодове и зеленчуци е в размер на 8 стотинки, което е в пъти по-малко дори в сравнение само с 2013 г. „През 2013 г. бяха дадени 400 000 лв. подпомагане за плодове и 1.5 млн. лв. - за зеленчуци. За произведена качествена продукция през миналата година някои производители получиха по 18 ст.“, каза още Милтенова.

 

Според нея ако за сектор „Плодове и зеленчуци“ бъдат отделени 100 млн. лв. и се даде субсидия за произведена продукция. От НСГБ пресмятат, че от 1 дка полски домати могат да се произведат 4 т. „Ако се дадат 400 лв./дка субсидия, това означава, че субсидията ще е 10 ст./кг, но за произведена и реализирана продукция.

 

Настояваме и за това схемата за подпомагане на производството на качествени плодове и зеленчуци да е срещу фактура. Това е единствената гаранция, че парите ще отидат при реалните производители. Сега е много лесно да се извади сертификат и срещу него някой да получи пари. Има някои, които дори не гледат домати, например – очертават площите, вземат сертификат и получават субсидии“, категорична е Милтенова.

 

От НСГБ са категорични, че при мерки по ПРСР, работещи единствено в подкрепа на реалните земеделски производители, само сектор Градинарство има потенциал да осигури над 200 000 работни места само като пряка трудова заетост в първичното производство.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!