„Производителите на плодове и зеленчуци в България намаляват ежегодно, а през последните 10-15 г. има спад в производството на плодове 11 пъти, а на зеленчуци – 9 пъти. В същото време ядем и преработваме 80% вносни плодове и зеленчуци.  Трябва да подкрепим дребните земеделски производители, защото окрупняването на земеделската земя и стопанствата доведе до затриването на 300 български села“.

 

Това заяви по време на дебат за прилагането на схемата за подпомагане на малки земеделски стопанства Мариана Милтенова, член на управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ), предаде Фермер.БГ. Милтенова беше категорична, че е нужен национален дебат по проблемите на сектор „Плодове и зеленчуци“, на който да бъде анализирано състоянието на сектора, да се идентифицират проблемите и да се търси решението им.

 

Милтенова изтъкна, че в НСГБ членуват основно по-крупни производители, но няма как да не бъде отчетено, че състоянието на българските села е тревожно. „Ако ЕС ни дава възможност да подпомогнем малките земеделски стопанства и да задържим хората в селата, трябва да се възползваме от нея“, заяви Мариана Милтенова. Тя припомни, че 96% от земеделските стопанства в света са семейни като преобладаващата част от тях са дребни стопани.

 

По време на дебата Милтенова припомни анализите на МЗХ във връзка с преразпределителните плащания. 54 500 са бенефициентите за 2012 г., получили до 500 евро субсидия, 13 350 са бенефицентите, получили субсидия до 1 000 евро. От НСГБ пресмятат, че общо около 40 млн. евро са получили земеделците по СЕПП. По думите й, ако се даде възможност на малките стопанства да получат до 1 250 евро, то двойно повече дребни фермери ще бъдат финансово подкрепени да се се занимават със селско стопанство.

 

Милтенова посочи за пример схемите за подпомагане на дребни стопанства в Германия и Австрия, благодарение на които малките са реално гръбнакът на местната икономика. Милтенова обяви, че Национална селска мрежа работи по анализ на семейните земеделски стопанства в контекста на Европейската година на семейното фермерство. Тя заяви подкрепата на браншовия съюз за подпомагането на малките стопанства.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!