До края на месеца се очаква да се проведе и извънредно заседание на Съвета на министрите по земеделие на ЕС във връзка с мерките на ЕС заради ембаргото за износ на селскостопански продукти от ЕС в Руската федерация. Аграрни експерти от страните-членки обсъждаха ситуацията през тази седмица.

 

За българските производители на плодове и зеленчуци ударът от ембаргото на Русия ще двоен. Производители прогнозират ценови натиск на плодовете и зеленчуците на родните пазари от страна на други европейски страни. В същото време няма механизъм, по който да бъде ограничен вносът в България на селскостопанска продукция от ЕС, категорични са от МЗХ.

 

Търсенето на нови пазари за българска аграрна продукция е възможност, обяви през седмицата министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Според него преките щети, които ще нанесе ембаргото, наложено от Русия за внос на аграрна продукция, няма да бъдат големи – между 5 и 10 млн. евро.

 

Грудев беше категоричен, че по-сериозните щети ще са косвените и те ще ударят по-сериозно дребните производители. „Работим по хипотеза, свързана с бързото намиране на пазари и либерализиране на износа към трети страни, към които към момента нямаме износ“, заяви Васил Грудев.

 

„Излизането на нов пазар е изключително тежък и продължителен процес и изисква време“, заявиха за Фермер.БГ от Националния съюз на градинарите. Браншовата организация работи по проект с Русия и Норвегия. От норвежка страна разговорите са започнали през януари, но оттам обяснили, че трябва половин година предварително да знаят какво и колко ще получат.

 

Това означава, че експерти от Норвегия трябва да познават българските плодове и зеленчуци, включително и местата, където те се отглеждат, да се направи план. Те са поискали и предварителна яснота по цялостния процес на подготовка на износа – от отглеждането на продукцията до последния елемент от заготовката, преди да сключат договор, разказа пред репортер на Фермер.БГ Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите.

 

Според ръководството на Съюза, е почти невъзможно българските производители да намерят нови пазари за продукцията си след наложеното от Русия ембарго за внос на българска земеделска продукция за срок от 1 година.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!