В Министерство на земеделието и храните ще бъде открит магазин за био продукти. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова откриха фермерски пазар пред МЗХ. Тя обясни, че през месец септември се очаква търговският обект да бъде завършен и открит.
 
„Чрез Асоциацията на био производителите в България ще покажем витрината на най-качествената храна, която се произвежда в страната ни“, каза още Десислава Танева.
 
Министър Танева и кметът на София откликнаха на призива на производителите пред сградата на МЗХ да се провежда фермерски пазар.
 
„Политиките в земеделието винаги са срещали подкрепа и разбиране в лицето на Столична община. Заедно ще намерим подходящото място тази инициатива да се превърне в седмична или  месечна“, допълни министърът.
 
Десислава Танева отчете, че независимо от трудностите в сектор „Земеделие“, страната ни бележи ръст в производството във всички отрасли, благодарение на направените промени в политиките за подпомагане в последните две години. По думите й, най-съществен ръст има при традиционните храни, които българският потребител търси, а именно плодове и зеленчуци .
 
„Това е посоката, в която трябва да продължим да се развиваме, за да може потребителят да има избор от българската храна“, посочи още Десислава Танева.
 
Тя допълни, че към днешна дата в страната има 38 организации на производители, като организираността помежду им достига 6 %.
 
„Този процент в началото на нашия мандат беше едва 0.5 %. Именно чрез тази организираност по различни европейски инструменти за финансова подкрепа може да реализираме такива инициативи като фермерските пазари“ , категорична бе Танева.
 
Тя поздрави фермерите за добрия административен капацитет, който имат и отправи апел за продължаване на тренда за растеж, който страната ни има в тези традиционни производства.  
 
В днешния пазар участие взеха производители на плодове и зеленчуци, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве, овче, биволско и козе мляко, биопродукти, хляб с квас, пчелен мед и още други местни храни.