Дискусия по проблемите, които възпрепятстват производството на лозов посадъчен материал и грозде, ще се проведе днес от 11 ч в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен, съобщи директорът на института доц. Иван Пачев и допълни, че субсидирането на производителите на лозов посадъчен материал също ще бъде един от акцентите в дискусията.

 

Производителите на лозов посадъчен материал трябва да сключат лицензионни договори според изискванията на ЕС със създателите на сортовете. Засега, обаче, с ИЛВ – Плевен няма нито един сключен договор. Около 50 000 лозички от 16 сорта винено и десертно грозде се произвеждат годишно в селекционния център и производствено-експерименталната база на института в Плевен.

 

Според доц. Пачев, сред основните причини за тенценцията към засилване на интереса на лозарите към българските сортове грозде е фактът, че българската селекция е съобразена с местните климатични условия, докато вносните сортове са създадени да виреят при други метеорологични условия, затова у нас те не винаги могат да се адаптират бързо и често заболяват. Амбициите на екипа на ИЛВ – Плевен са свързани и с възстановяването на сорта "Гъмза”, който е традиционен български, но по конюнктурни причини е бил изоставен.

 

За участие във форума в понеделник са поканени лозари, специалисти, научни работници, представители на Министерството на земеделието, на Комисията по земеделие към НС и на Селскостопанската академия.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!