Работим по методиката за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), чийто прием продължава да кроя на този месец. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева. 
 
 
Животновъди обаче сигнализираха пред Фермер.БГ, че все още не са получили методиката и указанията липсват. 
„Пуснали сме официални указания как да се прилага наредбата към Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), така че проблемите, които имат животновъдите ще бъдат изчистени и всички ще могат да кандидатстват. Така съответно областните дирекции към ДФЗ, които приемат документите ще дадат разяснения на земеделските производители и няма да бъдат връщани за допълнителни документи“, добави Василева. Бюджетът по тази мярка е над 56 млн. евро. Нейното отваряне се очакваше, но наяве излязоха доста въпросителни. 
 
По думите на Василева на 25 октомври предстои да се проведе комитет по наблюдение по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производителите” на ПРСР. След това наредбата за отварянето на мярката ще бъде публикувана в „Държавен вестник“. 
 
„Очакваме в края на годината да има прием по мярката“, отбеляза Василева. 
Тя добави, че наредбата за мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” е изпратена в „Държавен вестник“ и се очаква тази или следващата седмица да бъде обнародвана. 
 
 
Приемът ще е в началото на ноември и ще бъде изцяло електронен и чрез системата ИСУН. 
„Родните фермери са доказали уменията си и заемат важно място в икономическия сектор. Показателно в това отношение е, че българското кисело мляко, сирене и кашкавал, както и месни продукти са се утвърдили сред водещите направления в нашето производството“, каза още зам.-министърът, която присъства на изложението „Фермер Експо Раковски 2017“. 
 
Снимка:МЗХГ
 
Тя подчерта, че една от целите на министерството е повишаване качеството на храните, които консумират българските потребители. Приоритет е насърчаването на родното производство и съхраняването на традиционния вкус.