На 13 август бе даден официален старт на ловния сезон у нас. Той започна с отсрел на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, съобщи Министерството на земеделието. 

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

За трета поредна година, за разлика от другите европейски държави, българските ловци ще могат да ловуват на гургулица, като дневната норма е до 8 броя. По искане на Европейската комисия от тази година започна и мониторинг на този вид в страната ни.

По време на ловните излети редовно ще се проверява дали се спазват правилата за безопасност по време на лов, мерките за биосигурност, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

За съжаление, на много места сушата придаде други измерения на лова, съобщават от НЛРС „Съюз на ловците и риболовците в България“.

В района на Попово например ловците обхождаха някои все още необработени след жътвата ниви, пасища, оврази. Отчетен е епизодичен отстрел на пъдпъдъци, без да се стига до ефектни серии от едно време.

В Разградско голямата суша и липсата на вода също пораждат тревожност. Преди месец, когато ловците обхождали, те очаквали по-добри резултати. Днес обаче в стърнищата те забелязват, че продължителната суша е унищожила плевелите, където са естествените местообитания на пъдпъдъците.

Във Великотърновско първият ловен излет се оказва изненадващо много добър с общо девет гривяци и шест гургулици, плюс една сврака. Пъдпъдъци обаче не се виждат заради сушата. 

В района на Луковит също повсеместно се отчита засушаване, което е основна причина да не се задържа пернат дивеч по изсъхналите угари.

В Ботевградско слуката е сравнително добра – 24 пъдпъдъка, но отново не може да се сравнява с едно време заради сушата и липсата на роса през последната седмица.

Поне в Радомирско слънчогледовото поле е изпълнено с пернат дивеч. За по-малко от час са забелязани няколко диви заека, две ята яребици, които предвещават успешен сезон и през октомври.